Aktualności

Jak schudnąć po 40 - tce? Od czego zacząć?

Jak schudnąć po 40 - tce? Od czego zacząć?

Niejedna osoba zastanawia się, jak schudnąć po 40. Faktem jest, że wraz z wiekiem utrzymanie smukłej sylwetki staje się trudniejsze. W dużej mierze odpowiada za to spowolniony metabolizm, który ma wpływ na intensywność spalania tkanki tłuszczowej. Nie bez znaczenia jest również gospodarka hormonalna. Przebieg redukcji wagi warunkuje także styl życia, a przede wszystkim aktywność fizyczna. Im mniej ruchu, tym słabsze efekty podjętych działań. Na specjalną uwagę zasługuje dieta po 40, gdyż to właśnie wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych może okazać się kluczem do sukcesu.
 

Czego dowiesz się z artykułu? 

Odchudzenia po 40 wydaje się być nie lada wyzwaniem. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, co stoi na przeszkodzie do szczupłej sylwetki. Osoby w wieku dojrzałym często borykają się z nadwagą, a nawet otyłością. Sprawdź, jaka dieta po 40 roku życia przyniesie najlepsze rezultaty. Z naszego artykułu dowiesz się również, jak styl życia wpływa na redukcję wagi. Przedstawiamy sprawdzone wskazówki, które warto wykorzystać w codziennej rutynie.
 

Co wpływa na odchudzanie po 40?

Zastanawiasz się, jak schudnąć po 40? Waga stoi w miejscu pomimo uprawiania sportu? Nadmiar tkanki tłuszczowej pojawił się z dnia na dzień? W zdecydowanej większości przypadków jest to zupełnie naturalne, więc nie ma powodów do obaw.
 

Tempo przemiany materii

 
Liczne badania naukowe dowodzą, że tempo przemiany materii spada wraz z wiekiem. Spowolniony metabolizm zwiększa prawdopodobieństwo gromadzenia nadmiaru tkanki tłuszczowej. Zmniejszeniu ulega ilość kalorii spalanych podczas spoczynku. Dieta po 40 powinna więc zostać dopasowana do rzeczywistych potrzeb energetycznych organizmu. Zalecane jest również spożywanie produktów bogatych w błonnik. Jest to składnik, który nie tylko usprawnia trawienie, ale także reguluje pracę ośrodka sytości w mózgu. To ważna informacja dla tych, którzy ciągle odczuwają głód i podjadają między posiłkami.
 

Zmiany w gospodarce hormonalnej

 
Dieta po 40 roku życia wymaga wprowadzenia pewnych modyfikacji. Organizm kobiety przygotowuje się do menopauzy, co powoduje zmiany w gospodarce hormonalnej. Obniżeniu ulega poziom estrogenów. Warto wiedzieć, że u mężczyzn również dochodzi do zauważalnych zmian, które pośrednio wpływają na wagę. Nie można ich uniknąć, jednak nie w każdym przypadku dochodzi do znacznego przyrostu masy ciała.
 

Mniejsza masa mięśniowa

 
Odchudzanie po 40 staje się utrudnione ze względu na zmianę składu ciała. Co to oznacza? W tym wieku stopniowo zanika masa mięśniowa, więc konieczne jest wdrożenie odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej. Oddziałuje to na metabolizm, co sprzyja tyciu. W miejscu masy mięśniowej pojawia się tkanka tłuszczowa, więc przybieranie na wadze jest naturalną konsekwencją.
 

Niezdrowy tryb życia

 
Jak schudnąć po 40? Sporo osób w tym wieku nie prowadzi zdrowego trybu życia. Szczególnym problemem jest praca siedząca i brak zajęć ruchowych. Dojrzały wiek nie jest wymówką do tego, by całkowicie zrezygnować z aktywności. Systematyczne ćwiczenia wspomagają pracę całego organizm, a nawet spowalniają proces starzenia.
 

Odchudzanie po 40 - najważniejsze zasady

Nie masz pojęcia, jak powinna wyglądać dieta po 40? W przypadku wątpliwości warto jest skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Dotyczy to przede wszystkim osób borykających się z dużą nadwagą/otyłością, chorobami przewlekłymi. Trzeba zaznaczyć, że niekontrolowany wzrost masy ciała może być wynikiem poważnych schorzeń (nierzadko niezdiagnozowanych). Jeśli podłoże zdrowotne zostało wykluczone, to dobrze jest wypróbować poniższe wskazówki. Dzięki nim walka o wymarzoną sylwetkę stanie się prostsza!
 

1. Zwiększona podaż białka

 
Odchudzanie po 40 stanie się łatwiejsze po wprowadzeniu do codziennego menu produktów bogatych w białko. Nie od dziś wiadomo, że stanowi ono budulec masy mięśniowej. Składnik ten w sposób kompleksowy wspomaga pracę narządów wewnętrznych. Zbilansowane posiłki powinny więc zawierać m.in. nabiał z niską zawartością cukru, chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe.
 

2. Maksymalne ograniczenie węglowodanów

 
Dieta po 40 nie może bazować na węglowodanach prostych, gdyż zwiększają one prawdopodobieństwo przybierania na wadze. Konieczne jest maksymalne ograniczenie produktów z wysoką zawartością cukru. Mowa tutaj nie tylko o słodyczach, ale także żywności przetworzonej, fast-foodach, daniach instant, słonych przekąskach, napojach gazowanych itd. Lepszym wyborem są węglowodany złożone, czyli przede wszystkim produkty pełnoziarniste.
 

3. Zdrowe źródła tłuszczu

 
Jak schudnąć po 40? Należy mądrze komponować posiłki. Zalecane są zdrowe źródła tłuszczów, takie jak np. ryby, oliwa z oliwek, awokado, orzechy. Pozytywnie oddziałują one na ośrodek sytości w mózgu, co obniża prawdopodobieństwo występowania nadmiernego łaknienie. Lepiej unikać tłuszczów nasyconych oraz trans, gdyż nie wspomagają one dobrego samopoczucia. Spożywane w nadmiarze stanowią obciążenia dla serca, układu krwionośnego, układu pokarmowego. 
 

4. Prawidłowe nawyki żywieniowe

 
Dieta po 40 nie przyniesie rezultatów z dnia na dzień. Ważne, aby nie stosować głodówek i innych drastycznych sposobów na odchudzanie. Zdrowe nawyki żywieniowe nie mogą zostać wprowadzone jedynie na chwilę, gdyż grozi to efektem jojo. Zbilansowane posiłki o optymalnej kaloryczności powinny być spożywane 5-6 razy dziennie w równych odstępach. Systematyczność ma dobry wpływ na pracę układu pokarmowego. Nie można zapomnieć o optymalnym nawodnieniu organizmu. Warto jest pić wodę przed posiłkiem, tak aby ograniczyć objętość porcji.
 

5. Systematyczna aktywność fizyczna

 
Odchudzanie po 40 wymaga systematycznej aktywności ruchowej. Wbrew pozorom nie ma konieczności spędzania długich godzin na siłowni. Każdy powinien wybrać ulubioną formę aktywności, czyli np. bieganie, spacery, pływanie, gra w tenisa, taniec. Jest to niezbędne do tego, by spalać kalorie, a także usprawnić trawienie i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Osoba w tym wieku powinna poświęcić na aktywności minimum 150 minut tygodniowo.